Багато команд, отримавши якісний фідбек від менторів і оцінку свого рішення від журі, продовжують роботу над проєктами та втілюють їх у життя власними силами або залучаючи інвесторів. На мій погляд, хакатони — це чудове місце для розвитку мережі знайомств та побудови зв’язків між учасниками та організаторами. Це надає можливість проявити свої навички, попрацювати над новаторськими проєктами та здобути нові знання і досвід у професійній сфері, доповнюючи основну роботу. Це подія, де інноваційний дух і технічна майстерність зливаються воєдино. Змагання, в рамках якого учасники, володіючи різноманітними навичками від програмування до дизайну, збираються, щоб за обмежений час створити функціональний і креативний проєкт. Мета хакатону – не лише змагання, а й стимулювання співпраці, пошуку нових ідей та рішень, які можуть змінити світ.

Але вже другий рік він збирає більше сотні стартаперів з різних країн, які пропонують сміливі ідеї та змагаються за першість. До пандемії хакатон проводили офлайн, а з 2020 року з’явилася можливість взяти участь у заході онлайн. Таким чином NASA сприяє розвитку інтересу до науки, технологій і досліджень Землі.

хакатони

Тематичні https://deveducation.com/ сприяють розвитку конкретних галузей, корпоративні хакатони стимулюють інновації всередині компаній, а студентські хакатони формують майбутнє покоління ІТ-фахівців та підприємців. Разом ці події створюють динамічне та надихаюче оточення для розвитку технологій і пошуку новаторських ідей. Це стало унікальною можливістю для нас, членів команди, які співпрацювали разом віддалено, зібратися фізично в одному місці та попрацювати над цікавими задачами.

Коріння хакатонів сягає в культуру хакерства і технічної інновації. Слово “хакатон” утворено від слова “хакер” і “марафон”. Ідея полягає в тому, щоб протягом короткого часу, часто від кількох годин до кількох днів, учасники створювали програмні продукти, рішення або прототипи. Залишити достатньо часу для планування (в залежності від того, наскільки масштабний захід, підготовка хакатону зазвичай займає від трьох до шести тижнів). У 1999 році Нільсом Провосом був вигаданий робочий хакатон, що об’єднував 10 розробників OpenBSD, в ході якого придумали криптографічне програмне забезпечення. А вже за кілька днів Sun Microsystems організували конференцію JavaOne, де розробники написали код Java для Palm V — програми, що забезпечує зв’язок між пристроями через інфрачервоний порт.

У спільному словацько-українському хакатоні взяли участь понад 70 інженерів-ентузіастів. Вони сформували 12 команд і працювали над завданнями, що були повʼязані з проблемами космічного сміття, оптимізацією морської логістики, захистом і відстежуванням тварин, прогнозуванням руху алергенів тощо. Торік команда NEXT SPACE LAB увійшла до списку Global Finalists Honorable Mentions (47 найкращих з 5300+ команд зі всього світу, які долучилися до челенджу 2022 року. — Ред.).

Все більше компаній починає проводити власні хакатони для створення нових продуктів, пошуку талановитих кадрів або зв’язку з провідними галузями. Всесвітньо відомий стартап-єдиноріг Bolt (Taxifay) свої перші 2 млн. Доларів США теж отримав від естонських бізнес-ангелів. Доларів США, а сервісом користуються в 30 країнах світу. Варто розібратися, у чому ця користь і для чого потрібні такі заходи. Пару раз брав участь в хакатонах компанії, але зрозумів, що тестувальнику там немає що робити.

А Що З Допомогою Людству?

Оголошення має доносити суть хакатонів, тим паче якщо ви проводите захід вперше. Для реєстрації спікерка радить використовувати Google Форми. Хакатони відкриті для всіх, але більшість учасників — це програмісти, дизайнери, менеджери проєктів та інші технічні фахівці. БПЛА, що знешкоджують ворожі «Ланцети», системи пошуку дронів лазерного наведення та унікальний колінний протез — лише деякі розробки учасників. Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах. У наші дні хакатони еволюціонували і все частіше почали проводитись онлайн.

Завдяки їм талановиті спеціалісти отримали нові можливості для працевлаштування. Серед 11 команд-фіналістів, що потрапили на острів, була й українська. Її проект KYC оnline переміг 9 команд на Pitch Competition у Києві та відправився на естонський острів.

Він проходить за ініціативи Французького національного центру космічних досліджень (CNES) та за підтримки Європейської космічної агенції (ESA) й мережі бізнес-інкубаторів ESA. Першочерговим завданням є формування команди, і мені в цьому плані дуже пощастило, адже я вже є членом волонтерської групи, з якою не страшно взятися за найскладніші технологічні завдання. Проте важливо поєднувати унікальні навички та досвід, які кожен учасник може внести в команду, не дублюючи ролі один одного. В результаті наша команди посіла перше місце серед приватних організацій. Загалом у хакатоні брали участь 41 команда з 300 учасників з приватного та державного секторів.

Після завершення змагань учасники команди мали обовʼязок повернутись в Україну. 6 лютого 2023 року ми отримали підтвердження від представника НАТО в Україні, що ми прийняті до участі в TIDE NATO Hackathon. Це було за 2 тижні до початку хакатону і з цього моменту стартувала наша інтенсивна підготовка. Журі високо оцінило наші рішення, і в результаті ми стали переможцями одного з челенджів.

Це інтенсив, який зазвичай триває від 24 до forty eight годин без перерв на прокрастинацію та сон. Процес участі в хакатоні не лише розвиває технічні навички учасників, а й збагачує їхнім досвідом роботи в команді, навчає швидко ухвалювати рішення й ефективно вирішувати технічні та бізнес-завдання. Наприклад, медичні хакатони орієнтовані на пошук інноваційних рішень у медичній сфері, таких як медичні додатки, технології для моніторингу здоров’я та діагностики хвороб. Ці хакатони залучають фахівців із певної галузі та стимулюють розробку технологічних рішень, які можуть покращити якість життя людей. Прикладом такого заходу є Hack for Locals — щорічний хакатон для розвитку безпечних громад на сході України. Цьогоріч його організували платформа кар’єрного розвитку Happy Monday та агентство інновацій Center42 в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Це Метч: Як Знайомитися В Інтернеті Та Не Натрапити На Аферистів

Цього року вона відбувалась у мальовничому містечку Ліллехаммер у Норвегії, де колись у 1994 році проводили зимову Олімпіаду. Ми пішли ще далі та проаналізували як переваги цих навчань, так і недоліки сумісності цих систем. На основі цього наша команда сформувала показники ефективності та розробила рекомендації, як покращити результативність CWIX. Нашою метою було розробити інструменти, наприклад, для розвідки та журналістів, які дозволили б обробляти ворожі персональні дані, виявляти зв’язки та проводити OSINT-дослідження. Для побудови свого рішення ми використовували графові бази даних та інструменти індексації для повнотекстового пошуку.

Для будь-якого фахівця участь у хакатоні — можливість перевірити свій максимум. Це виклик і експеримент, для якого на роботі не завжди є час. Плюс на хакатоні ви можете обмінятися ідеями, побачити, як працюють інші, дізнатися про новий спосіб, метод будь-чого — загалом це однозначно інвестиція у свій розвиток як професіонала.

Перед хакатоном ми планували різноманітні екскурсії, але через щільний графік, їх довелося перенести на потім. Зокрема, ми побували в Google Campus for Startup, Microsoft Innovation Center, де здобули цінний досвід для майбутніх проєктів. Дуже раджу шукати такі можливості і використовувати їх максимально. Одне з інших завдань полягало в розробці алгоритму або рішення для автоматичного визначення геолокації пристроїв на основі отриманих IP-адрес.

Майбутнє Хакатонів

Ви можете оголосити завдання перед початком хакатону або ж залучити дітей до формату імпровізації та оголосити тему по факту. Сьогодні у школах проводять конференції, круглі столи, семінари, але немає заходів, які б допомагали учням знаходити практичні розв’язання конкретних проблем, вибудовувати стратегії. Так, але не просто… Це захід, де талановиті уми сходяться в одній точці, щоб у стислі терміни створити щось дивовижне. Це – майданчик для спільної творчості та пошуку новаторських рішень. «Штучний інтелект у Мрії» — 16 грудня відбувся хакатон у НаУКМА.

  • Тоді змагалися в написанні софту для пристроїв, що передають дані через інфрачервоні порти.
  • Дуже стиснута версія, проте це зробить ваші уроки набагато цікавішими.
  • Навколо цього проєкту ми сформували основну команду з експертів у сфері Big Data та Data Science.
  • Також ця співпраця сприяє низці практичних досліджень, як-от успішний досвід розроблення й запуску супутника skCube.
  • Розробники запропонували ідею застосунку для пошуку автобусів.
  • Багато команд, отримавши якісний фідбек від менторів і оцінку свого рішення від журі, продовжують роботу над проєктами та втілюють їх у життя власними силами або залучаючи інвесторів.

Ми з командою мали щоденні синки (у межах волонтерського проєкту), але додали ще по три додаткові годинні зустрічі на тиждень, щоб працювати над підготовкою до хакатону. Поділили між собою завдання з дослідження і кожен готував невеликі заготовки за своєю тематикою. Ще один міжнародний конкурс космічних інновацій, в якому брали участь українські команди, це ActInSpace, що також проводять у форматі хакатону.

За типом учасників хакатони поділяються на зовнішні (в яких може взяти участь будь-хто зацікавлений і в темі) та внутрішні (які організовуються для закритої спільноти конкретної компанії чи організації). Адвокат може стати кухарем, фінансовий аналітик — діджитал-спеціалістом, пенсіонер — геймером, а підліток — піти в IT. Основна вимога — хакнути свій талант, відкрити те, що запалює. Вони даютіь змогу кинути виклик собі та реалізувати власну ідею.

хакатони

Разом з нами змагалися команди Міністерств оборони різних країн НАТО, які у цих доменах працюють кожного дня багато років. Нам вдалося перемогти на хакатоні, і Європейський Союз підтримав нас у реализації цієї ідеї. Я була дуже рада, бо щойно повернулася в Україну і побачила проблему — як уже народився проєкт, який завдяки хакатону отримав підтримку ЄС.


хакатони

Основна ідея хакатонів — розробка програмного рішення протягом певного часу. За форматом проведення хакатони поділяються на офлайнові та онлайнові. Також потрібно налагодити співпрацю з великими компаніями, корпораціями, фондами, зацікавленими в таких івентах. Ще слід обзавестися контактами в спільнотах розробників в своїй країні, місті.

Переможці зазвичай отримують цінні призи, а також різного роду підтримку для втілення проєкту в життя (від порад і менторства до грошової допомоги). Завершальний етап — презентація результатів перед журі та аудиторією. У цей момент команди демонструють свій проєкт, обґрунтовують вибір технологій і рішень, які вони використовували, і наводять докази ефективності свого продукту або рішення. Цей етап часто включає демонстрацію робочого прототипу, розповідь про те, як проєкт вирішує конкретні проблеми, і плани щодо його розвитку в майбутньому. Журі оцінює проєкти за різними критеріями, такими як оригінальність ідеї, технічна складність, потенціал для реалізації на ринку і якість презентації. Кожен із цих типів хакатонів має свої унікальні характеристики та приваблює певну аудиторію.

Це важливо, адже в Україні багато розумних і проактивних людей, чиї рішення можуть стати рушієм важливих суспільних змін, варто їх лише підштовхнути та підтримати. Хакатони для громад об’єднують небайдужих громадян, які розробляють ідеї, спрямовані на покращення різних аспектів громадського життя. Мета таких заходів — привернути увагу суспільства до нагальних проблем, заохотити людей бути проактивними, надати їм ґрунтовний фідбек щодо життєздатності їхніх ідей, скерувати в потрібному напрямку.

August 9th, 2022

Posted In: IT Освіта